Prosta i efektowna potrawa, dla wielbicieli orientalnych smaków.
Składniki (3 porcje):
- 400 g filetów białej ryby (np. mintaj, dorsz)
- 400 g fasolki szparagowej, pokrojonej
- 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona)
- łyżeczka mielonej kurkumy
- łyżka oleju
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny, starty imbir
Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Następnie wkładamy pokrojoną na 3-4 cm kawałki rybę. Gotujemy ok. 6 minut, co jakiś czas delikatnie przewracając rybę. Wykładamy na talerz, dodajemy ugotowaną fasolkę, ewentualnie doprawiamy mieloną papryką ostrą.
1 porcja zawiera:
429 kcal; 27,4 g białka; 25,7 g tłuszczów; 22,4 g węglowodanów; 5,1 g błonnika
Ależ kolor! Boska zupa 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
rewelacyjny kolor ma zupa:)