Prosta i efektowna potrawa, dla wielbicieli orientalnych smaków.

Składniki (3 porcje): 

  • 400 g filetów białej ryby (np. mintaj, dorsz)
  • 400 g fasolki szparagowej, pokrojonej
  • 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona)
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżka oleju
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny, starty imbir

Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Następnie wkładamy pokrojoną na 3-4 cm kawałki rybę. Gotujemy ok. 6 minut, co jakiś czas delikatnie przewracając rybę. Wykładamy na talerz, dodajemy ugotowaną fasolkę, ewentualnie doprawiamy mieloną papryką ostrą.

1 porcja zawiera:
429 kcal; 27,4 g białka; 25,7 g tłuszczów; 22,4 g węglowodanów; 5,1 g błonnika

2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *