Po serii nieudanych eksperymentów kulinarnych, w końcu udało mi się przygotować coś, co nadaje się do publikacji na blogu;) Dziś wytrawna tarta z figami i dwoma rodzajami sera – specyficzna, nie każdemu przypadnie do gustu, ze względu na połączenie smaku słonego ze słodkim. Nadzienie wg mnie wymaga odrobiny doprawienia, dlatego jeśli zdecydujecie się upiec tę tarte, postarajcie się trochę pokombinować ze składnikami;)

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g białej mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka soli


Nadzienie:

  • 3 jajka
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 40 g sera camembert
  • 200 g fety
  • kilka świeżych fig
  • łyżka miodu/syropu z agawy + 1 łyżka oleju – do posmarowania fig

1. W misce łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy aż będzie odchodziło od naczynia. Następnie wałkujemy na kształt koła niewiele większego od formy na tartę, wykładamy dno i boki formy. Opcjonalnie można dodać obciążenie w postaci papieru do pieczenia i suchej fasoli, żeby ciasto się nie zdeformowało (jak w moim przypadku;) ).
2. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
3. Robimy nadzienie. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy jogurt i pokruszoną drobno fetę.
4. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony lub starty camembert.
5. Wylewamy na podpieczony spód, układamy pokrojone w plasterki lub ćwiartki posmarowane mieszanką miodu i oleju, figi.
6. Pieczemy kolejne 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

1/8 tarty zawiera:
273 kcal, 13 g białka; 12 g tłuszczów; 28 g węglowodanów; 2,3 g błonnika