Na jesienną słotę proponuję słonecznego kurczaka w towarzystwie pieczarek. Swój piękny kolor zawdzięcza kurkumie, a wyjątkowy smak cytrynie. Pamiętajcie, że sok z cytryny nie tylko pomaga w walce z przeziębieniami, ale jeszcze pobudza przemianę materii oraz obniża apetyt. Z niskokalorycznym drobiem tworzy duet idealny, wspomagający walkę z nadwagą.
Składniki (2 porcje):
- 250 g filetu z kurczaka/indyka
- 200 g pieczarek
- łyżka maki (najlepiej kukurydzianej, ale ja z braku użyłam zwykłej)
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- szczypta papryki ostrej
- łyżeczka-dwie kurkumy dla nadania barwy
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- olej do smażenia
1. Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju.
2. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki.
3. Wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut.
4. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek.
5. Dosypujemy kurkumę i paprykę, mieszamy aż sos zgęstnieje.
SMACZNEGO!
1 porcja zawiera:
203 kcal; 30,7 g białka; 7,7 g tłuszczów; 4,1 g węglowodanów; 2 g błonnika
Smaczne musi być;)
wygląda przepysznie 🙂