Na jesienną słotę proponuję słonecznego kurczaka w towarzystwie pieczarek. Swój piękny kolor zawdzięcza kurkumie, a wyjątkowy smak cytrynie. Pamiętajcie, że sok z cytryny nie tylko pomaga w walce z przeziębieniami, ale jeszcze pobudza przemianę materii oraz obniża apetyt. Z niskokalorycznym drobiem tworzy duet idealny, wspomagający walkę z nadwagą.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g filetu z kurczaka/indyka
  • 200 g pieczarek
  • łyżka maki (najlepiej kukurydzianej, ale ja z braku użyłam zwykłej)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta papryki ostrej
  • łyżeczka-dwie kurkumy dla nadania barwy
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • olej do smażenia

1. Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju.
2. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki.
3. Wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut.
4. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek.
5. Dosypujemy kurkumę i paprykę, mieszamy aż sos zgęstnieje.

SMACZNEGO!

1 porcja zawiera:
203 kcal; 30,7 g białka; 7,7 g tłuszczów; 4,1 g węglowodanów; 2 g błonnika

2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *