Mimo że ostatnio mamy letnie klimaty ze sporą ilością słońca, zamarzyły mi się pachnące jesienią jabłka. Jako, że piekłam je pierwszy raz, przygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis.
Składniki:
- 3 jabłka, najlepiej słodkie
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki rodzynek
- opcjonalnie miód, wanilia, kardamon, orzechy – w zależności od kuchennych zapasów;)
1. Na początek robimy tzw. daszek – odcinamy górę jabłek mniej więcej na wysokości 1/3 owocu.
2. Następnie wydrążamy środek tak, aby zostawić ścianki grubości mniej więcej 1,5 cm.
3. Serek mieszamy z rodzynkami i przyprawami. Jeśli ktoś woli słodsze jabłka, może dodać miód.
4. Nadziewamy nasze owoce.
5. Pieczemy od 25 do 40 minut (w zależności od wielkości jabłek) w 180 stopniach.
1 jabłko (bez miodu) zawiera:
188 kcal; 3,5 g białka; 3 g tłuszczów; 39,9 g węglowodanów; 5 g błonnika
188 kcal; 3,5 g białka; 3 g tłuszczów; 39,9 g węglowodanów; 5 g błonnika
mniam, moje smaki! smakowałoby mi 🙂
Pyszności 🙂 Uwielbiam pieczone jabłka.
świetne:)
pięknie musiało pachnieć!:)
ooo tak, zapach cynamonu to coś wspaniałego 🙂
świetny blog – super przepis – zostaje :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć 🙂
mam nadzieję że sie nie gniewasz 🙂 (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta 🙂
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Smakowicie się prezentuje. Uwielbiam pieczone jabłka. 🙂
takimi jabłkami to ja mogę witać nawet chłodne dni 😉