Mimo że ostatnio mamy letnie klimaty ze sporą ilością słońca, zamarzyły mi się pachnące jesienią jabłka. Jako, że piekłam je pierwszy raz, przygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis.

Składniki:

  • 3 jabłka, najlepiej słodkie
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • opcjonalnie miód, wanilia, kardamon, orzechy – w zależności od kuchennych zapasów;)

1. Na początek robimy tzw. daszek – odcinamy górę jabłek mniej więcej na wysokości 1/3 owocu.
2. Następnie wydrążamy środek tak, aby zostawić ścianki grubości mniej więcej 1,5 cm.
3. Serek mieszamy z rodzynkami i przyprawami. Jeśli ktoś woli słodsze jabłka, może dodać miód.
4. Nadziewamy nasze owoce.
5. Pieczemy od 25 do 40 minut (w zależności od wielkości jabłek) w 180 stopniach.

1 jabłko (bez miodu) zawiera:
188 kcal; 3,5 g białka; 3 g tłuszczów; 39,9 g węglowodanów; 5 g błonnika