Swojego czasu w kulinarnej blogosferze panowała moda na mus lub krem czekoladowy z awokado. Ja postanowiłam pójść nieco dalej i zrobić lody z awokado. Wyszło zaskakująco, nie spodziewałam się że z owocu, który pozornie smakuje lepiej w wersji wytrawnej, może powstać tak dobry deser. Jak łatwo zauważyć, te lody w składzie mają same zdrowe składniki, a mimo to nie odstają od tych sklepowych, napakowanych cukrem i chemią. Zachęcam do wypróbowania;)
Składniki (4 sztuki)
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 2 dojrzałe (!) sztuki awokado
- 2-3 łyżki syropu z agawy (zamiennie miód, ksylitol, stewia)
- 3 łyżki kakao
- wanilia/cukier z prawdziwą wanilią
Polewa:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kilka pistacji (lub innych ulubionych orzechów)
1. Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ i blendujemy z pozostałymi składnikami. Wlewamy do foremek.
2. Górę polewamy roztopioną w mikrofali lub kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Możemy też zamrozić lody, a dopiero po całkowitym zestaleniu obtoczyć w czekoladzie i orzechach.
3. Mrozimy kilka godzin, w zależności od wielkości foremek.
Biegnę do sklepu po awokado !!! 🙂
Ja również :).
Fajne, fajne! 🙂 Zastanawiam się, czy naprawdę jest takie słodkie jak sobie wyobrażam.
dariawkuchni.blogspot.com
Zależy, kto jakie ma poczucie słodkości;) Ja (mimo że jestem łasuchem) byłam zadowolona z podanej ilości syropu, ale komuś innemu deser może wydawać się za mało słodki. Kwestia smaku;)
Genialne! Uwielbiam połączenie awokado + czekolada!
Słyszałem nie do końca pochlebne opinie na temat syropu z agawy, ponoć jest to lekka ściema i nie jest do końca taki zdrowy..
wyglądają smakowicie…i mimo mojego urazu do awokado-zjadłabym!:D
smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)
Jakie śliczne 🙂 Pewnie bym się skusiła…
Przepis super, a wszystkie komentarze, to ściema i towarzystwo wzajemnej adoracji…
Fajny przepis. Nie uważam, że to towarzystwo wzajemnej adoracji. My kobiety powinnyśmy trzymać się razem, a nie atakować się na wzajem. Zapraszam Was wszystkie do dyskysji na nowe forum kobiece.
Zrobiłam te lody 🙂 1 łyżkę kakao zastąpiłam 1 łyżką karobu, zamiast mleka (bo nie piję) dałam jogurt grecki i opcję z ksylitolem. Zrobiłam w wersji puddingu i wersji lodów (które jeszcze się mrożą). Pudding nie przetrwał zbyt długo w lodówce i z pistacjową posypką oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą został POCHŁONIĘTY NA RAZ !!!
POLECAM z całego serca 🙂 Dziękuję za przepis!
Jak długo można przechowywać w zamrażalce takie lody, aby nie wpłynęło to jakoś na smak czy konsystencję?
Ile kcal posiadają takie lody w jednej sztuce?
kiedyś miałam tu tabelkę z kcal, ale niestety ją wcięło. Teraz nie mam możliwości, ale wieczorem podliczę i podam wartość kaloryczną 😉
Można bez polewy zrobić ?
polewa dużo daje, ale myślę że bez niej też dadzą radę.