Dzisiaj proponuję ciastka z rabarbarem. Patrząc na użytą ilość masła, można by pomyśleć, że nie do końca są zdrowe. Jeśli jednak podzielimy całość na 10 porcji, ilość tłuszczu nie jest zabójcza. Ze spokojem można sobie pozwolić na jedno, dwa ciasteczka (które wcale nie są takie małe). Wg mnie warto trochę zgrzeszyć, bo ciastka są przepyszne. Zostawiam Was z przepisem, a sama idę się rozkoszować długo oczekiwanym ochłodzeniem:)
Składniki (10 sztuk):
- 1 łodyga rabarbaru
- 125 g serka białego (np. Philadelphia)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego/wanilia
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
- 3 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego
- 2 łyżki płatków migdałów
1. Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę.
2. Dosypujemy mąkę, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki.
3. Dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm.
4. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar.
5. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
6. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami.
Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność – z gruszkami, jabłkami czy śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd.
pyszne i zdrowe:)
mniam:)
Gdyby nie rabarbar,do którego nie mogę się przekonać,już bym piekła:)Nominowałam Twojego bloga do Liebster Award,zapraszam do zabawy,szczegóły u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
a ja uwielbiam rabarbar 🙂 jeśli na dodatek jest w takiej zdrowej otoczne, to już w ogóle 😉 nie myślałaś o pokazaniu go gdzieś szerzej? jest na fejsie konkurs na zdrowe przepisy, może tam? sama zobacz https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122
Mniam mniam mniam <3
zapowiadają się przednio 🙂 pozdrawiam i polecam dania na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-skrzydelka-marynowane-w-piwie/
Witam, postanowiłam Cię nominować do Liebster Blog Award 🙂
http://kuchniaann.blogspot.com/2013/07/liebster-blog-award.html
Również nie przepadam za rabarbarem, ale jestem zdania, że da się to przeboleć 🙂
Super ciacha!
Super ciastka , ja bardzo lubie rabarbar kojarzy mi się z ciastem mojej babci które robiła jak byłem mały 🙂
Cześć 🙂
Ze względu na tematykę Twojego bloga, chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga 🙂 http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam 🙂
Daria
Witaj chciałbym Cię zaprosić na swój blog poświęcony kawie i herbacie:
http://kawa-czy-herbataa.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie!