Dzisiaj proponuję ciastka z rabarbarem. Patrząc na użytą ilość masła, można by pomyśleć, że nie do końca są zdrowe. Jeśli jednak podzielimy całość na 10 porcji, ilość tłuszczu nie jest zabójcza. Ze spokojem można sobie pozwolić na jedno, dwa ciasteczka (które wcale nie są takie małe). Wg mnie warto trochę zgrzeszyć, bo ciastka są przepyszne. Zostawiam Was z przepisem, a sama idę się rozkoszować długo oczekiwanym ochłodzeniem:)

Składniki (10 sztuk):

  • 1 łodyga rabarbaru
  • 125 g serka białego (np. Philadelphia)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego/wanilia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego
  • 2 łyżki płatków migdałów

1. Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę.
2. Dosypujemy mąkę, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki.
3. Dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm.
4. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar.
5. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
6. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami.

Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność – z gruszkami, jabłkami czy śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd.