W ten szary, deszczowy dzień chciałabym zaproponować Wam coś optymistycznego, kolorowego, a przy tym zdrowego i pełnego witamin – sałatkę z żółtymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Ilość składników, jak to w sałatkach, można oczywiście dowolnie modyfikować wg naszych upodobań. Ja podaje określone proporcje ze względu na wyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego – jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;)

Składniki (3 porcje):

Sałatka:

  • 10 czarnych oliwek
  • garść rukoli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zielona papryka
  • 100 g sera typu feta
  • 250 g żółtych pomidorków koktajlowych

Sos balsamiczny:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek/ oleju


Sos winegret:

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny/octu winnego
  • 4 łyżki oleju/oliwy
  • Sól, pieprz

1. Rukolę myjemy i wkładamy do miski.
2. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki.
3. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę – dodajemy do reszty składników.
4. Posypujemy prażonymi pestkami.
5. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę.

Smacznego!;)