W ten szary, deszczowy dzień chciałabym zaproponować Wam coś optymistycznego, kolorowego, a przy tym zdrowego i pełnego witamin – sałatkę z żółtymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Ilość składników, jak to w sałatkach, można oczywiście dowolnie modyfikować wg naszych upodobań. Ja podaje określone proporcje ze względu na wyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego – jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;)
Składniki (3 porcje):
Sałatka:
- 10 czarnych oliwek
- garść rukoli
- 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 zielona papryka
- 100 g sera typu feta
- 250 g żółtych pomidorków koktajlowych
Sos balsamiczny:
- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek/ oleju
Sos winegret:
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny/octu winnego
- 4 łyżki oleju/oliwy
- Sól, pieprz
1. Rukolę myjemy i wkładamy do miski.
2. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki.
3. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę – dodajemy do reszty składników.
4. Posypujemy prażonymi pestkami.
5. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę.
Smacznego!;)
wygląda przepysznie i do tego łatwa w zrobieniu. będę musiała wypróbować 🙂
Proste rzeczy są najlepsze. A tak całkiem nie na temat, bardzo ładne zdjęcia.
Uwielbiam takie nieskomplikowane sałatki, wygląda świetne 🙂 !