Pogoda nie zachęca do czegokolwiek, ale mimo to nie dałam się chandrze i postanowiłam upiec coś dobrego. Padło na pomarańczowe ciasto z migdałami. Jest dosyć proste i esencjonalne. Niestety nie należy do ciast szybkich, ze względu na czas potrzebny do gotowania pomarańczy. Można to jednak zrobić dzień wcześniej;)

Ciasto (10 porcji):
  • 2 małe pomarańcze
  • 6 jajek
  • 100 g ksylitolu
  • 1 ,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g kakao niskotłuszczowego
  • 50g płatków migdałów do posypania


Polewa:

  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej o zaw. kakao min. 70%
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

1. Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin.
2. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy i miksujemy.
3. W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy pomarańczowe puree i znów miksujemy.
4. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika – do suchego patyczka) w 180 stopniach. 5. Robimy polewę – czekoladę kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy mleko.
6. Wstawiamy do wrzącej kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuszczamy. Ważne – para wodna nie może dostać się do czekolady, dlatego garnek z polewą musi idealnie zakrywać garnek z wodą.
7. Następnie mieszamy z masłem, oblewamy przestudzone ciasto i posypujemy płatkami migdałów.

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *