Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na kolorowe, wiosenne śniadanie, pełne witamin i błonnika. Propozycja ma jedynie 250 kalorii, dlatego polecam ją raczej na II śniadanie lub deser. Jeśli chcemy zjeść ją na I śniadanie, warto dodać porcję owoców/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;)
Składniki (2 porcje)
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych
- 8 truskawek
- 1 gruszka
- łyżka wiórków kokosowych
- 180 g jogurtu naturalnego
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)
Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wiórkami. Masę układamy w szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem.
Ale pyszne cudeńko!Chętnie bym zjadła:)
Bardzo ciekawy przepis , w moim przypadku będzie to raczej deser. Fajnie , że powstają takie przepisy dzięki temu człowiek który chce się zdrowo odżywiać ma coraz więcej alternatyw 🙂
uwielbiam takie jogurty 🙂 często zdarza mi się jeść na śniadanie, ale wtedy daję więcej muesli
Zapraszam do zabawy nominowani liebster award http://claudittemisscooking.blogspot.com/