Botwina to młode liście buraka ćwikłowego, przez wiele osób kojarzone głównie z zupą. Tymczasem botwina może mieć całkiem inne zastosowanie, a mianowicie można ją wykorzystać do przygotowania koktajlu. Botwina zawiera duży witamin, szczególnie A oraz C, przez co pomaga w walce z wolnymi rodnikami oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej cery. Jest niestety bogata również w kwas szczawiowy, zabierający z organizmu wapń, stad też do koktajlu użyłam mleka, równoważącego straty. Uprzedzam, że jeśli ktoś nie gustuje w zielonych koktajlach, smak botwinki z mlekiem w towarzystwie pomarańczy może nie przypaść mu do gustu. Ja jednak uwielbiam zieleninę, stąd też pochłonęłam wszystko od razu;)
koktajl owocowo warzywny
Składniki (3 porcje):

  • 3 pomarańcze
  • 70 g botwiny
  • 30 g rukoli
  • 1,5 szklanki mleka 1,5 %

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.