O tym, jak ważne są śniadania chyba nie muszę Was przekonywać. Czasem, zamiast nudnych i monotonnych kanapek czy owsianki warto zjeść rano coś innego. Ja chciałabym zaproponować Wam kolorowy koktajl z dodatkami. Nie jest to jakiś skomplikowany posiłek, ale za to dostarczy nam mnóstwa energii i zapewni dobre samopoczucie. W prostocie siła;) Bazą jest jogurt zmieszany z owocami, dodatki są kwestią gustu. Ja akurat miałam pod ręką migdały i rodzynki, ale to oczywiście nie znaczy że nie możecie użyć np. daktyli czy orzechów. Wszystko zależy od wyobraźni;) Przy okazji – nie wybierajcie drogi na skróty! Gotowe jogurty owocowe zawierają mnóstwo cukru i chemii, za to minimalne ilości owoców (o ile w ogóle). Lepiej przygotować je w domu. Zajmuje to pięć minut, a korzyści dla naszego zdrowia (i kubków smakowych) są ogromne.
Składniki (2 porcje)
- 400 truskawek mrożonych
- 1 banan
- 340 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki syropu z agawy
- łyżka wiórków kokosowych
Migdały prażymy na suchej patelni. Truskawki (częściowo rozmrożone) blendujemy z jogurtem, wlewamy do wysokiej szklanki. Na wierzch układamy pokrojonego banana, posypujemy wiórkami, migdałami, rodzynkami. Polewamy syropem z agawy.
Uwielbiam taki zestaw;)
pychotka – smaczna i zdrowa kompozycja ;D
zdrowe i smaczne śniadanie. na takie coś to ja się piszę! 🙂
pyszne:)
po takim śniadaniu na pewno ma się energię na resztę dnia:)