Składniki (2 porcje)
- 2 filety z piersi kurczaka (ok. 300g)
- 200 g pieczarek
- ½ cebuli
- ½ kuli mozzarelli (60g)
- Sól, pieprz, czerwona papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia
- Olej rzepakowy nierafinowany – ok. 1 łyżki
Sałatka:
- Mieszanka sałat
- ½ puszki pieczonej ciecierzycy*
- Kilka pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie sos winegret
*Pieczona ciecierzyca: ciecierzyce odsączamy z zalewy, dodajemy ½ łyżki oleju, ½ łyżeczki papryki czerwonej, szczyptę soli czosnkowej, łyżeczkę oregano. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Pieczona ciecierzyca to nie tylko dodatek do sałatek, ale także świetna przekąska sama w sobie. Polecam;)
Pierś kurczaka:
Pierś myjemy, nacinamy wzdłuż tworząc kieszonki (nie rozcinamy do końca). Smarujemy odrobiną oleju rzepakowego, nacieramy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie pieczarki i cebulę kroimy, podduszamy do wyparowania wody. Kurczaka nadziewamy, wkładając do kieszonek pieczarki, cebulę i plastry mozzarelli. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Sałatka:
Pomidorki kroimy na pół, dodajemy mieszankę sałat i ciecierzycę. Polewamy sosem winegret lub innym ulubionym.
Proponuję to danie na kolację lub (z dodatkiem węglowodanów w postaci pełnoziarnistego ryżu, kaszy czy ziemniaków) na obiad.
Wow, patrzac na to danie, naprawdę zaczynam czuć wiosnę. Pięknie i kolorowo! 🙂
Ślinotok mam nie do opanowania! Kupuję ciecierzycę i ruszam z "produkcją",bo Twoje propozycje są tego warte!
wyglada bardzo apetycznie;)
świetny blog !! bardzo ciekawe posty 🙂
ja polecam program CellReset, bez wysiłku a w 100% skuteczny !!
http://www.resetujkomorki.blogspot.com
ale to wygląda smakowicie;p;p
smacznie i zdrowo:)
Pyszny obiadek, a sałatka w dodatku fajnie kolorowo wygląda…
Super pomysł na szybki , smaczny i zdrowy obiad 🙂 Kurczak + pieczarki moim zdaniem idealne połączenie 🙂
Uwielbiam dietetyczne dania,w Lidlu kupiłam świeże piersi kurczaka więc zrobię w taki sam pyszny sposób.
jak piec ciecierzycę? w naczyniu żaroodpornym czy na blaszce?
ja piekłam na blaszce (nie smarowałam jej niczym), co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła i równo przypiekła. naczynie żaroodporne też powinno się nadać, ale wydaję mi się, że lepiej nie układać ciecierzycy piętrowo. Powinna mieć trochę luzu;)