sałatka z ciecierzycą pieczoną

kurczak nadziewany pieczarkami

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 300g)
  • 200 g pieczarek
  • ½ cebuli
  • ½ kuli mozzarelli (60g)
  • Sól, pieprz, czerwona papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia
  • Olej rzepakowy nierafinowany – ok. 1 łyżki

Sałatka:

  • Mieszanka sałat
  • ½ puszki pieczonej ciecierzycy*
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie sos winegret

*Pieczona ciecierzyca: ciecierzyce odsączamy z zalewy, dodajemy ½ łyżki oleju, ½ łyżeczki papryki czerwonej, szczyptę soli czosnkowej, łyżeczkę oregano. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Pieczona ciecierzyca to nie tylko dodatek do sałatek, ale także świetna przekąska sama w sobie. Polecam;)

Pierś kurczaka:

Pierś myjemy, nacinamy wzdłuż tworząc kieszonki (nie rozcinamy do końca). Smarujemy odrobiną oleju rzepakowego, nacieramy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie pieczarki i cebulę kroimy, podduszamy do wyparowania wody. Kurczaka nadziewamy, wkładając do kieszonek pieczarki, cebulę i plastry mozzarelli. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Sałatka:

Pomidorki kroimy na pół, dodajemy mieszankę sałat i ciecierzycę. Polewamy sosem winegret lub innym ulubionym.

Proponuję to danie na kolację lub (z dodatkiem węglowodanów w postaci pełnoziarnistego ryżu, kaszy czy ziemniaków) na obiad.