Znudziło Wam się tradycyjne pesto bazyliowe? Spróbujcie mojej wariacji na temat tego włoskiego klasyka, czyli pasty z pora i cebuli. Smacznego!:)
Składniki
- 1 cały por, posiekany
- 1 średnia cebula, posiekana
- oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek
- garść orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- sól + pieprz do smaku
- sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek
- woda
- opcjonalnie ulubiony ser
Por i cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody lub oliwy. Pastę możemy dodawać do kanapek, makaronu, mięs – co kto lubi;) Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Robię podobną z brokuła i czosnku:) Bardzo smacznie wygląda Twoje danie:)
Dziękuję:) Z brokuła i czosnku nie póobowalam jeszcze, ale zważając na moją miłość do brokułów, na pewno mi posmakuje:D
i do czosnku 🙂
pychota ! Wygląda bajecznie, jak dla mnie idealne składniki, nic dodać nic ująć 🙂
mmm wygląda pysznie 🙂 i zaskoczyła mnie ta zieleń )
moje ulubione smaki:)
Pyszne i lekkie danie,ja dodam jeszcze pomidory suszone z Lidla i orzeszki pistacjowe,szybkie dania są najlepsze.