Dzisiaj szybki post z przepisem na niskokaloryczną zupę, a już jutro możecie się spodziewać kolejnej części tekstu pt. „Masło czy margaryna?” 🙂 Dlaczego polecam tę zupę?
Ponieważ seler:
- zawiera mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie
- jest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal!)
- ma mnóstwo błonnika i jednocześnie duzo wody – szybko powoduje uczucie sytości bez przeładowania kaloriami
- w połączeniu np. z marchewką wychodzi z niego pyszny, niskokaloryczny sok
z kolei por:
- pomaga przyswajać minerały, m.in. wapń
- należy do tej samej rodziny (czosnkowate) co cebula i czosnek – wzmacnia naszą odporność
- zawiera karotenoidy przyjazne naszym oczom
- możliwe, że ma związek z obniżoną zachorowalnością na raka żołądka
A przede wszystkim bo… jest pyszna 🙂 A do tego łatwa i szybka w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Składniki (ok.5 porcji)
- 1,5-2 l wywaru z warzyw
- 5 małych ziemniaków
- Seler naciowy – 1 szt. (około 400g)
- Por
- 180 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- Przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia)
Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy ok. 7-10 minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy w chochli odrobinę jogurtu z zupą, dolewamy do reszty jogurtu, po czym dodajemy do zupy. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy i mieszamy.
wygląda bardzo smacznie:)
Uwielbiam zupy-kremy,jak tylko wyprobuje ten przepis dam znac,ale sadzac po skladzie,wiem,ze bedzie pysznie:)
taka też była:D pychaaaaa:)
czekam na recenzje:)
Pyszna, lekka zupka, muszę wypróbować przepis, ja dzis robiłam zupę krem z marchwi, pomarańczy i imbiru(Pascal,kuchnia lidla), pycha:)