Pamiętacie moje domowe Rafaello? Postanowiłam zrobić coś podobnego, tyle że w wersji ciemnej i z nieco innymi dodatkami.
Składniki na 15 kulek
- 40 g suszonej żurawiny/rodzynek
- 50 płatków migdałów
- 30 g siemienia lnianego
- 1 łyżka kakao
- 80 g mleka kokosowego
- 2-3 krople aromatu rumowego
- wiórki kokosowe do obtoczenia
- 1 spora łyżka miodu
- 2-3 łyżki mocnej kawy (opcjonalnie)
Siemie lniane prażymy na suchej patelni aż zacznie strzelać, migdały i żurawinę siekamy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Możemy dodać kawę, jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki. Odstawiamy na kwadrans do lodówki, następnie zwilżamy ręce wodą i formujemy kulki, obtaczamy w wiórkach.
apetycznie wyglądają:) zazwyczaj jak robię te kulki to białe, chętnie sobie je zamienię za ciemne:)