Pamiętacie moje domowe Rafaello? Postanowiłam zrobić coś podobnego, tyle że w wersji ciemnej i z nieco innymi dodatkami.

Składniki na 15 kulek

  • 40 g suszonej żurawiny/rodzynek
  • 50 płatków migdałów
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g mleka kokosowego
  • 2-3 krople aromatu rumowego
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • 1 spora łyżka miodu
  • 2-3 łyżki mocnej kawy (opcjonalnie)

Siemie lniane prażymy na suchej patelni aż zacznie strzelać, migdały i żurawinę siekamy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Możemy dodać kawę, jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki. Odstawiamy na kwadrans do lodówki, następnie zwilżamy ręce wodą i formujemy kulki, obtaczamy w wiórkach.