Mięso dostarcza nam białka, witamin i żelaza, jednak w większych ilościach ma niekorzystny wpływ na nasz organizm (m.in. obciąża nerki i zwiększa ryzyko chorób serca), dlatego jedzmy je nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu po 150 g.
Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, unikajmy smażenia, ponieważ:
- znacznie zwiększamy kaloryczność posiłku – nawet o 50 %!
- smażone potrawy są ciężkostrawne – obciążamy wątrobę
- podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi
Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie.
Składniki (3 porcje):
- Mięso mielone z indyka 250g
- 10 łyżek otrębów pszennych
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz
Sos:
- 450 g pieczarek
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso mieszamy z otrębami, dodajemy jajko i posiekany czosnek, doprawiamy i wyrabiamy na gładka masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 15-20 minut.
W tym czasie robimy sos. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy pod przykrywką na małym ogniu do odparowania wody. Jogurt mieszamy z musztardą i przyprawami, dolewamy powoli do pieczarek. Wrzucamy nasze ugotowane pulpety i dusimy kilka minut na bardzo małym ogniu.
Cenne wskazówki dla mięsozerców. 🙂
Pozdrawiam. 🙂
Ciekawy przepis na sos-nigdy w ten sposób nie robiłam:)
akurat nie mam aż tyle czasu żeby sama robić mięso mielone ale jezeli chodzi o sklepy to polecam kupować mięso mielone w sklepie mięsnym a nie pakowane w supermarkecie ,różnica między tymi mięsami jest ogromna.
http://perfektbin.blogspot.com/
Masz w 100 % racje. Rożnica jest ogromna m.in. z tego względu, że w supermarketach wszystko jest sprzedawane na masową skale, nie dba się o jakość. W małych sklepach mięsnych natomiast jest mięso lepszej jakości (szczególnie to mielone na życzenie klienta) ponieważ sprzedawca wie, że jeśli wciśnie nam nieświeży towar, więcej do niego nie wrócimy;)
ja bardzo często w ten sposób przygotowuje sos – jest szybko i zdrowo, ale trzeba uważać, żeby jogurt się nie zważył, bo wtedy wyjdzie nam mało estetyczne danie 😉
Bardzo fajny przepis no i zawiera dwa moje ulubione składniki 🙂 Mięso i pieczarki 🙂
pierwszy raz robie i już na początku sam zapach zwala mnie z nóg pozdrawiam