Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie – z dodatkiem mleka czy ulubionych owoców;)

Składniki na ok. 9 porcji:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka kakao bez cukru
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy
  • 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego

Polewa:

  • Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki
  • Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby

Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając powoli kawę. Wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy.

15 komentarzy:
  1. DD
    DD says:

    Ja akurat miałam ochotę wypróbować bezglutenową gryczaną,, ale myślę, że spokojnie można użyć zwykłej. Polecam zdrowszą razową wymieszać ze zwykłą, białą, wtedy ciasto będzie "lżejsze" i bardziej pulchne:) Taki mały kompromis żywieniowy 😉

    Odpowiedz
  2. Anonimowy
    Anonimowy says:

    Do jakiej formy jest przewidziana ta ilość ciasta? Nie posiadam tortownicy, a ze zdjęcia wnioskuję, że to właśnie o okrągłą standardową chodzi, prawda? Jutro zamierzam je upiec (zastępując masło oliwą z oliwek). Proszę o odpowiedź 🙂
    AdaKa

    Odpowiedz
  3. Anonimowy
    Anonimowy says:

    Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 ciasto upieczone dziś, właśnie skończyło się chłodzić i pomimo braku wystarczającej ilości kakao (pół kubka) wyszło PYSZNIE ! U góry popękane, w środku zbite, ale nie zaklejające podniebienia. Udany wypiek, do zapamiętania 🙂
    AdaKa

    Odpowiedz
  4. Anonimowy
    Anonimowy says:

    Świetny przepis. Wypróbowałam i na stałe włączam do swoich przepisów. Bezcenne są miny gości poczęstowanych ciastem gdy mówię, że jedzą min. fasolę, awokado i kaszę gryczaną (którą miksuję na mąkę) 🙂

    Odpowiedz
  5. Unknown
    Unknown says:

    Czy ilosc kakao – 1 szklanka to nie jest za duzo? Mam watpliwości, gdyz nigdy nie pieklam jeszcze ciasta czekoladowego z tak duzo iloscia kakao. Dziekuje z gory za odpowiedz I pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *