Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie – z dodatkiem mleka czy ulubionych owoców;)
Składniki na ok. 9 porcji:
- 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka kakao bez cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
- 1 dojrzałe awokado
- 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy
- 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego
Polewa:
- Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki
- Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby
Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając powoli kawę. Wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy.
Można mąkę gryczaną zastąpić zwykłą?Wiem,że będzie mnie zdrowo.Ciasto prezentuje się fantastycznie,jestem ciekawa smaku.
Ja akurat miałam ochotę wypróbować bezglutenową gryczaną,, ale myślę, że spokojnie można użyć zwykłej. Polecam zdrowszą razową wymieszać ze zwykłą, białą, wtedy ciasto będzie "lżejsze" i bardziej pulchne:) Taki mały kompromis żywieniowy 😉
wygląda smakowicie:)
o losie, takiego połączenia to jeszcze nie widziałam! mmm 😀
Do jakiej formy jest przewidziana ta ilość ciasta? Nie posiadam tortownicy, a ze zdjęcia wnioskuję, że to właśnie o okrągłą standardową chodzi, prawda? Jutro zamierzam je upiec (zastępując masło oliwą z oliwek). Proszę o odpowiedź 🙂
AdaKa
robilam w keksowce 24×14:)
a zamiast oliwy, która ma dość specyficzny smak chyba lepiej bedzie użyć neutralnego oleju rzepakowego:)
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 ciasto upieczone dziś, właśnie skończyło się chłodzić i pomimo braku wystarczającej ilości kakao (pół kubka) wyszło PYSZNIE ! U góry popękane, w środku zbite, ale nie zaklejające podniebienia. Udany wypiek, do zapamiętania 🙂
AdaKa
super, bardzo się cieszę że smakowało:)
Świetny przepis. Wypróbowałam i na stałe włączam do swoich przepisów. Bezcenne są miny gości poczęstowanych ciastem gdy mówię, że jedzą min. fasolę, awokado i kaszę gryczaną (którą miksuję na mąkę) 🙂
Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny 🙂
http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/
czy ciasto w środku ma być mokre jak standardowe brownie , czy bardziej zbita konsystencja ? 🙂
mokre raczej nie, lekko zbite.
Czy ilosc kakao – 1 szklanka to nie jest za duzo? Mam watpliwości, gdyz nigdy nie pieklam jeszcze ciasta czekoladowego z tak duzo iloscia kakao. Dziekuje z gory za odpowiedz I pozdrawiam
Hmmm bo ja wiem czy to jest tak dużo…:) Z tego co wiem, niektórzy robili je z mniejszą ilością kakao i też wychodziło, także możesz spokojnie spróbować.