Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie – z dodatkiem mleka czy ulubionych owoców;)

Składniki na ok. 9 porcji:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka kakao bez cukru
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy
  • 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego

Polewa:

  • Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki
  • Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby

Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając powoli kawę. Wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy.