Dzisiaj mała innowacja – naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej (o jaglance możecie poczytać tutaj). Gdzieś się kiedyś przewinęły i nie dawały mi spokoju. Przyznaję, że początkowo nie było łatwo, ale z czasem doszłam do odpowiedniej konsystencji i naleśniki wychodziły jak należy. Są dużo grubsze od tradycyjnych, w związku z czym są też bardzo sycące. Ja np. najadłam się 1 sztuką (a uwierzcie, że byłam głodna jak wilk) 😉 Mój chłopak, który uwielbia tradycyjne naleśniki, nie mógł się nachwalić mojej wersji i już zapowiada, że podkradnie mi przepis na swojego bloga 😉 przygotowałam dwa warianty – wegetariański i dla mięsożerców.

Ciasto (ok.12 naleśników)

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka 2 %
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (do ciasta, nie smażenia)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników

  • 300 g szpinaku w liściach
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g fety
  • pieprz


Nadzienie kurczak z pieczarkami – 6 naleśników

  • 250 filetu z piersi kurczaka
  • 1 kula mozzarelli (125g)
  • 300 g pieczarek
  • Sól, pieprz

Naleśniki

Kasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze mówiąc miałam problem z dojściem do odpowiedniej konsystencji (parę sztuk wylądowało niestety w koszu), ale metodą prób i błędów wypracowałam odpowiednie proporcje i pod koniec wszystko szło jak należy. Nie zrażajcie się więc początkowym niepowodzeniem;) Trzeba bardzo delikatnie odwracać, ponieważ naleśniki mogą się rozwalać.

Farsz szpinakowy

Szpinak myjemy dokładnie, odcinamy ogonki, dusimy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek i pieprz. Gdy woda odparuje, ściągamy z ognia, smarujemy naleśniki i posypujemy je drobno pokrojoną fetą. Zawijamy wedle uznania, w ruloniki, trójkąty, koperty.

Farsz kurczak z pieczarkami

Pieczarki myjemy i obieramy, kroimy drobno lub ścieramy na tarce o większych oczkach, dusimy do odparowania większości wody. Następnie kroimy drobno kurczaka i dodajemy go do pieczarek. Dusimy chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Doprawiamy farsz i smarujemy naleśniki.