muffiny marchewkowe

muffiny dietetyczne

Dużo u mnie ostatnio słodyczy, ale nie myślcie sobie, że nie jem nic poza nimi;) Wręcz przeciwnie, dbam o urozmaicanie swojej diety w warzywa i owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem nie popełnię tego błędu i upiekę je w papilotkach;) Z podanych składników wyszło mi 6 sztuk.


Składniki mokre:

  • 5 fig suszonych
  • 4 średnie marchewki
  • 2 jajka M
  • 3 łyżki miodu
  • O,5 szklanki mleka sojowego
  • Starta skórka z 1/3 pomarańczy

Składniki suche:

  • 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Łyżka kakao bez cukru
  • Amarantus ekspandowany do posypania

Polewa (niekoniecznie):

  • 5 kostek czekolady gorzkiej


Wykonanie:

Figi drobno kroimy, marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i mleko, mieszamy.
Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą suchych składników, tj. cynamonem, imbirem, otrębami i gałką muszkatołową (ostrożnie z gałką i imbirem, ponieważ w większej ilości ich intensywny smak może zepsuć muffiny). Następnie dodajemy mokrą masę, tj. marchewkową.
Dodajemy miód i skórkę z pomarańczy (można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Do formy wkładamy papilotki i napełniamy do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Żeby sprawdzić, czy są już gotowe włóżcie do środka wykałaczkę. Jeśli będzie wilgotna, muffiny potrzebują jeszcze chwili w piekarniku.

Polewa
Czekoladę dzielimy na kostki, roztapiamy w mikrofali i smarujemy muffiny. Posypujemy amarantusem. JEMY!;)