Dzisiaj mango, które leżało dobrych parę dni w mojej lodówce, przeżyło w końcu swoje 5 minut;) Zrobiłam banalnie prosty, ale smaczny, pożywny i zdrowy koktajl.
Co takiego zdrowego jest w tym egzotycznym owocu? Może zacznijmy od tego, że mango jest swego rodzaju eliksirem młodości, ponieważ witaminy w nim zawarte (C i E) chronią przed atakiem wolnych rodników i tym samym przedłużają naszą młodość;) Ponadto mango zawiera mnóstwo beta-karotenu, który jest odpowiedzialny za piękny, opalony wygląd naszej skóry, za ochronę przed nowotworami i chorobami serca oraz za zdrowie naszych oczu.
Obecną w mango substancją, która na pewno zasługuje na uwagę jest lupeol. Przypisuje mu się potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Mango oprócz celów kulinarnych jest także często stosowane w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości nawilżające i regenerujące. Nie pozostaje nam nic innego, jak korzystać z jego dobrodziejstw. Nie bójmy się czasem sięgać po odrobinę egzotyki, cena naprawdę nie jest wygórowana. Ja swoje mango kupiłam w popularnym hipermarkecie i dałam bodajże 2,5 zł za sztukę. Patrząc na smak i walory zdrowotne myślę, że warto;)

Składniki (2 koktajle)

  • 1 dojrzałe, miękkie mango
  • 500 ml mleka 2% (można też użyć kokosowego, oczywiście w mniejszej ilości)
  • Kilka kostek lodu

Mango obieramy, wydrążamy miąższ, blendujemy w mlekiem. Podajemy z lodem.