Miałam dzisiaj ogromną ochotę na coś z kokosem. Podczas spontanicznych zakupów narodził się pomysł – domowe Raffaello! Czasem, gdy mamy ochotę na słodycze, zamiast sięgać po pierwszy lepszy batonik, warto poświęcić chwilę czasu w domu i przygotować coś dużo zdrowszego, ale jednocześnie nadal słodkiego i pysznego. Wg mnie ta wersja Raffaello w niczym nie jest gorsza od tej sklepowej. Mało tego – jest nawet lepsza! 🙂 I znacznie tańsza. Dodatkowo stanowi zastrzyk witamin, składników mineralnych i energii dla prawidłowej pracy naszego mózgu. Na takie słodkości (oczywiście z umiarem) możemy sobie od czasu do czasu pozwolić bez wyrzutów sumienia 🙂

Składniki na 60 kulek [ +-5, bo nie mogę się doliczyć ile w międzyczasie zjadłam…:)]

  • 3 szklanki mleka 1,5%
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • dla lepszego efektu do środka każdej kulki można włożyć po migdale

Wykonanie:
Kaszę płuczemy kilkukrotnie, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy ją zimnym mlekiem, dodajemy wiórki i wanilię, gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Odstawiamy. Gdy już trochę przestygnie, dodajemy miód i migdały, formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, żeby stwardniały. Delektujemy się pysznym smakiem!

20 komentarzy:
  1. Waniliowa pistacja
    Waniliowa pistacja says:

    właśnie idę do sklepu kupić wiórki kokosowe 🙂 i po powrocie zabieram się do roboty, zastanawiam się tylko czy będzie jakaś różnica w smaku jeśli jedną szklankę mleka zastąpię mlekiem kokosowym? (czy będzie bardziej intensywne) Spróbuję i dam znac jak wyszło 🙂

    Odpowiedz
  2. Waniliowa pistacja
    Waniliowa pistacja says:

    Zrobione! użyłam jednak zwykłego mleka,a le zwiększyłam nieco ilość wiórek, zamiast miodu użyłam łyżeczkę ksylitolu i łyżeczkę cukru z wanilią, oraz na koniec całość zblendowałam (mimo to nadal ziarenka kaszy są wyczuwalne) podsumowując – smak rewelacja!! świetna alternatywa dla Rafaelo 🙂 na pewno będę robić częściej 🙂

    Odpowiedz
  3. Anonimowy
    Anonimowy says:

    będę robić w piątek! Mam pytanie, bo cały czas mnie to nurtuje, formowałaś kulki wcześniej nabierając masę na łyżeczkę czy masz jakiś inny sposób? Żeby było mniej więcej równo 😀

    Odpowiedz
  4. Aleksandra Szałkowska
    Aleksandra Szałkowska says:

    hej 🙂 a ja mam pytanie .. jak wartościowo to wygląda? kalorie, tłuszcze, biało, węglowodany? 🙂 zmieniam nawyki żywieniowe i chcę wprowadzić zdrowe słodkości w domu ale ja sama jeszcze muszę pilnować kalorię 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *