Miałam dzisiaj ogromną ochotę na coś z kokosem. Podczas spontanicznych zakupów narodził się pomysł – domowe Raffaello! Czasem, gdy mamy ochotę na słodycze, zamiast sięgać po pierwszy lepszy batonik, warto poświęcić chwilę czasu w domu i przygotować coś dużo zdrowszego, ale jednocześnie nadal słodkiego i pysznego. Wg mnie ta wersja Raffaello w niczym nie jest gorsza od tej sklepowej. Mało tego – jest nawet lepsza! 🙂 I znacznie tańsza. Dodatkowo stanowi zastrzyk witamin, składników mineralnych i energii dla prawidłowej pracy naszego mózgu. Na takie słodkości (oczywiście z umiarem) możemy sobie od czasu do czasu pozwolić bez wyrzutów sumienia 🙂
Składniki na 60 kulek [ +-5, bo nie mogę się doliczyć ile w międzyczasie zjadłam…:)]
- 3 szklanki mleka 1,5%
- 1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
- 3-4 łyżki miodu
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- szczypta wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
- 4 łyżki płatków migdałowych
- dla lepszego efektu do środka każdej kulki można włożyć po migdale
Wykonanie:
Kaszę płuczemy kilkukrotnie, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy ją zimnym mlekiem, dodajemy wiórki i wanilię, gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Odstawiamy. Gdy już trochę przestygnie, dodajemy miód i migdały, formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, żeby stwardniały. Delektujemy się pysznym smakiem!
wiorek/wiorkow kokosowych nie lubie…ale musze przyznac, TO wyglada pysznie!;D
Ciekawe to połączenie z kaszą 🙂 Uwielbiam kokos 🙂
Rewelacja! Pyszne! Jedyne czego żałuję, to to iż zrobiłam z połowy porcji… Ale czeka nas szybka powtórka! 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Cieszę się, że smakowały 😉
Czy można zastąpić miód rozgniecionym słodzikiem?
myślę, że nie będzie wielkiej różnicy w smaku. tylko lepiej wtedy dodać odrobinkę więcej mleka, żeby nie było zbyt suche 🙂
przeeeepyszne 😀 właśnie zajadam 😀 rewelacja!!!
właśnie idę do sklepu kupić wiórki kokosowe 🙂 i po powrocie zabieram się do roboty, zastanawiam się tylko czy będzie jakaś różnica w smaku jeśli jedną szklankę mleka zastąpię mlekiem kokosowym? (czy będzie bardziej intensywne) Spróbuję i dam znac jak wyszło 🙂
Kokosa nigdy dość;) czekam na relacje.
Zrobione! użyłam jednak zwykłego mleka,a le zwiększyłam nieco ilość wiórek, zamiast miodu użyłam łyżeczkę ksylitolu i łyżeczkę cukru z wanilią, oraz na koniec całość zblendowałam (mimo to nadal ziarenka kaszy są wyczuwalne) podsumowując – smak rewelacja!! świetna alternatywa dla Rafaelo 🙂 na pewno będę robić częściej 🙂
według mnie zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu 🙂
Pyszne!
Pozdrawiam Aleksandra
fajnie, że posmakowały. Pozdrawiam! 🙂
pewnie!
<3
mniam mniam!!!!! wlasnie zjadlam :)))
Na zdrowie 🙂
będę robić w piątek! Mam pytanie, bo cały czas mnie to nurtuje, formowałaś kulki wcześniej nabierając masę na łyżeczkę czy masz jakiś inny sposób? Żeby było mniej więcej równo 😀
na oko robiłam 😀 Co jakiś czas moczyłam dłonie w zimnej wodzie, żeby nic się nie kleiło. Smacznego!
hej 🙂 a ja mam pytanie .. jak wartościowo to wygląda? kalorie, tłuszcze, biało, węglowodany? 🙂 zmieniam nawyki żywieniowe i chcę wprowadzić zdrowe słodkości w domu ale ja sama jeszcze muszę pilnować kalorię 🙂 pozdrawiam