Dzisiaj znów szpinak na tapecie. Tak, wiem – w ostatnim poście napisałam, że nie należy z nim przesadzać. Nie mogłam się jednak powstrzymać. PYSZNOŚCI! Nawet mój mięsożerny chłopak przekonał się do szpinaku… A to – uwierzcie – musi coś znaczyć:)

Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta):

Ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej graham
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody, dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Mąkę przesiewamy, łączymy z resztą wody, masłem, solą i rozczynem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 h.

3. W tym czasie robimy farsz. Czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu aż do odparowania całej wody . Doprawiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

4. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy kwadraty, wielkość wedle uznania (na zdjęciu ok. 7*7 cm). Pamiętajmy, że ciasteczka jeszcze urosną! Na każdym kwadraciku układamy szpinak i pokrojony drobno ser. Zaginamy wszystkie rogi ciasteczek do środka (mi niestety i tak się pootwierały w trakcie pieczenia).

5.Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy wierzch ciastek rozmąconym jajkiem, wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 st. Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą, wypieki będą bardziej chrupiące.

12 komentarzy:
  1. Agata ŁAJdanowicz
    Agata ŁAJdanowicz says:

    Skoro wikipedia jest niewiarygodna to i w to ostatnie zdanie nie mogę wierzyć. To boli… Alee, ale nonsensopedia mówi, że The cake is a lie! A jak przyjdą do Ciebie dzieci w Halloween to ich tymi szpinaczkami nie częstuj, bo im raczej nie wytłumaczysz, że to ciasteczka …wytrawne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *