Dzisiaj krótko i kolorowo – granat w towarzystwie warzyw. Na zdrowie!:)

Składniki (2 porcje):

Sałatka

  • pestki z ½ granatu
  • ½ ogórka *
  • kilka pomidorków koktajlowych *
  • garść rukoli [myślę, że inne rodzaje sałaty (roszponka, karbowana) też świetnie będą pasować]
  • 100 g fety

Sos

  • 1 łyżka oleju (ja użyłam lnianego, dobrze się sprawdził)
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z granatu
  • pieprz

Wykonanie:

Ogórka kroimy w kostkę/plasterki – jak nam wygodniej, pomidorki kroimy w ćwiartki, fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing – musztardę mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

*Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć?

Ludzie boją się połączenia pomidora z ogórkiem. To prawda, że taka kombinacja jest niekorzystna, ale tylko z tego powodu, że ogórek zawiera enzym niszczący witaminę C. W żadnym wypadku nie rozchorujemy się od zjedzenia ogórka i pomidora w tej samej potrawie. Niełączenie pomidorka z ogórkiem ma więc rację bytu tylko wtedy, kiedy w naszym jadłospisie występuje mało źródeł witaminy C. jak wygląda granat?