Dzisiaj krótko i kolorowo – granat w towarzystwie warzyw. Na zdrowie!:)
Składniki (2 porcje):
Sałatka
- pestki z ½ granatu
- ½ ogórka *
- kilka pomidorków koktajlowych *
- garść rukoli [myślę, że inne rodzaje sałaty (roszponka, karbowana) też świetnie będą pasować]
- 100 g fety
Sos
- 1 łyżka oleju (ja użyłam lnianego, dobrze się sprawdził)
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z granatu
- pieprz
Wykonanie:
Ogórka kroimy w kostkę/plasterki – jak nam wygodniej, pomidorki kroimy w ćwiartki, fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing – musztardę mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
*Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć?
Ludzie boją się połączenia pomidora z ogórkiem. To prawda, że taka kombinacja jest niekorzystna, ale tylko z tego powodu, że ogórek zawiera enzym niszczący witaminę C. W żadnym wypadku nie rozchorujemy się od zjedzenia ogórka i pomidora w tej samej potrawie. Niełączenie pomidorka z ogórkiem ma więc rację bytu tylko wtedy, kiedy w naszym jadłospisie występuje mało źródeł witaminy C.
w końcu wiem o co chodzi z tym pomidorem i górkiem…:D
Smacznie wygląda 😉
jaka genialna!:) pełna zdrowa i dobroci