pomidor i chili

Przygotowałam na kolację pastę z awokado i papryczki chili. Za ostrość papryki odpowiedzialna jest substancja (kapsaicyna), która powoduje wydzielanie endorfin, więc po takim posiłku powinniśmy poczuć się szczęśliwsi;)

Składniki (+- 5 porcji):

  • ½ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki pestek słonecznika
  • 1 pomidor

Pomidory obieramy, blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Podajemy z ciemnym pieczywem. Panuje pogląd, że osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy powinny unikać ostrych przypraw. Istnieją jednak badania, które dowodzą, że chili może chronić błonę śluzową żołądka i tym samym pomagać w leczeniu wrzodów. Radzę jednak podchodzić do tego ostrożnie i obserwować, jak reaguje nasz organizm. Jeśli po chili czujemy się źle i mamy tzw. zgagę, a wyniki badań nie wskazują na poprawę, lepiej odstawić tę pikantną przyprawę                                                                    .