Postanowiłam, że raz na kilka/kilkanaście postów będę pisać o koktajlach. Uważam, że są świetnym pomysłem na drugie śniadanie czy podwieczorek. Koktajle są łatwe i szybkie w przygotowaniu, poza tym możemy je komponować wedle naszego uznania i gustu kulinarnego. Dostarczają nam składników odżywczych, a ponadto cieszą zarówno oczy, jak i podniebienie. Dzisiaj przygotowałam 4 koktajle owocowe.

Mango, jabłko, banan – dawka błonnika i przeciwutleniaczy

  • 100 g mango
  • 1 szkl mleka (sojowego, krowiego, owsianego – dowolnie)
  • 1 jabłko
  • ½ banana

Banan, jagoda, pomarańcza – dostarcza energii, zawiera magnez i potas niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego

  • 2 mrożone banany
  • ½ szkl jagód
  • 1 szkl soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta aromatu waniliowego

Banan, kakao, mleko sojowe – uzupełnia niedobór magnezu, polecany dla kawoszy i osób prowadzących stresujący tryb życia

  • 250 ml mleka sojowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 banan
  • Łyżeczka miodu

Banan, gruszka – spora dawka potasu dla sercowców i żyjących aktywnie

  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 100 ml jogurtu
  • Sok z cytryny
  • Miód
  • cynamon