Uwielbiam cukinię, jest pyszna a jednocześnie niskokaloryczna (100 g to jedyne 15 kcal, jedna sztuka 600 g – 90 kcal) i co najważniejsze – bardzo zdrowa. Cukinia jest bogata w wapń i potas, witaminy B1, B2, PP, C. Wpływa korzystnie na proces trawienia i odkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw.

Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów – jako dodatek do makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań.
Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje):
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 średni ziemniak
  • garść liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek jogurtu greckiego
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • kilka listków mięty/bazylii
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki).

2. W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli i pieprzu, zblendować wszystko. Podawać na ciepło lub zimno, ja preferuje pierwszą wersje. Smacznego!

1 porcja zawiera:

126 kcal; 7,3 g białka; 3,3 g tłuszczu; 21,6 g węglowodanów; 5,4 g błonnika