Uwielbiam cukinię, jest pyszna a jednocześnie niskokaloryczna (100 g to jedyne 15 kcal, jedna sztuka 600 g – 90 kcal) i co najważniejsze – bardzo zdrowa. Cukinia jest bogata w wapń i potas, witaminy B1, B2, PP, C. Wpływa korzystnie na proces trawienia i odkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw.
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 średni ziemniak
- garść liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek jogurtu greckiego
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- kilka listków mięty/bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie:
2. W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli i pieprzu, zblendować wszystko. Podawać na ciepło lub zimno, ja preferuje pierwszą wersje. Smacznego!
1 porcja zawiera:
126 kcal; 7,3 g białka; 3,3 g tłuszczu; 21,6 g węglowodanów; 5,4 g błonnika
Świetny przepis. Widzę, że zaczynasz pisać- to bardzo dobrze 🙂 Przyda mi się w życiu Twoja wiedza! 🙂 Pozdrawiam
Wygląda rewelacyjnie!
Brawo Darka, oby tak dalej :p