Od dawna „chodził” za mną szpinak z truskawkami. Dzisiaj postanowiłam w końcu zaspokoić swoje kubki smakowe. Pyszna i zdrowa sałatka. Sałatkę warto zrobić w sezonie letnim, ze względu na dostępność świeżych truskawek. Odpowiednio przyrządzony szpinak może być naprawdę pyszny, dlatego nie warto zrażać się wspomnieniami z dzieciństwa. Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Co do żelaza to owszem, szpinak zawiera ten pierwiastek, ale zawiera także szczawiany, utrudniające jego wchłanianie.

Do mojej sałatki użyłam następujących produktów (2 porcje):

  • garść liści szpinaku
  • kilka truskawek
  • kilka kostek sera gorgonzola
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki zalewy
  • 1/2 pomarańczy + sok z drugiej połówki
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Szpinak myjemy, suszymy, układamy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy truskawki, ser, pomarańcze, 3 pokrojone w paski suszone pomidory.

Z miodu, zalewy i soku z pomarańczy robimy sos, dodajemy 2 suszone pomidory, miksujemy, polewamy sałatkę. Smacznego:)

1 porcja zawiera:
254 kcal; 5,7 g białka;18,8 g tłuszczu;18,5 g węglowodanów;2,5 g błonnika