Składniki (2 porcje):
Klopsy:
- 500 g filetu z ryby
- 2 białka jajek
- ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczka mielonej kolendry
- 125 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 cebula
- sól i pieprz
Sos:
- 50 g jogurtu naturalnego
- koperek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Dodatki:
- 100 g ryżu dzikiego & parboiled
- warzywa
Wykonanie:
1. Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie blendować, aż masa zesztywnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut.
2. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut).
3. Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem. Podawać z ryżem i warzywami wedle uznania:)
Dzisiaj użyłam dorsza, ale potrawę można także zrobić z innej „białomięsnej” ryby, np. mintaja czy soli. Nie polecam natomiast pangi i tilapii, ponieważ ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Pamiętajmy, że ryby powinny być obecne na naszym stole 2-3 razy w tygodniu. Polecane są zwłaszcza ryby morskie, ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Ryby chude, takie jak dorsz czy mintaj mają mniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie:)
Nie spotkałam się jeszcze z taką nazwą, ale te rybne pulpety wyglądają na pyszne…
Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz wiem więcej.
Ogólnie fajna strona 🙂 Pozdrawiam
odchudzanie dieta