Nie sądziłam, że kiedykolwiek połączę tak słodki smak, jakim cechuje się banan, z cebulą, curry i ostrą papryką. Postanowiłam jednak zaryzykować i muszę przyznać, że opłaciło się. Zupa wyszła pyszna, ale uwaga – bardzo pikantna. Zupa daje na długo uczucie sytości, a dodatkowo jest bogata w magnez, fosfor i potas:)

Potrzebujemy (składniki na 3 porcje):

  • 7 bananów
  • 2 cebule
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1,5 łyżki curry (uwaga na mieszanki z glutaminianem sodu)
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 200 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni z odrobiną oleju. Zalewamy wywarem, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w plastry banany, paprykę, curry, gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy jogurt uprzednio wymieszany z odrobiną zupy, blendujemy. Podajemy gorące.

1 porcja zawiera:
306 kcal; 6,5 g białka; 2,4 g tłuszczu; 70,1 g węglowodanów; 5,6 g błonnika