Podrasowana wersja dobrze znanych placków z cukinii. Z dodatkiem twarożku i wędzonego łososia smakują rewelacyjnie i świetnie się sprawdzają zarówno w roli przystawki, jak i obiadu lub kolacji.

Placki z cukinii z twarożkiem i łososiem
2018-07-31 14:35:32

Porcje 2
Składniki
- 1 cebula
- 200 g cukinii (1 mała sztuka)
- 2 jajka
- 90 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy
- 120 g twarogu półtłustego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- 60 g łososia wędzonego
Przygotowanie
- Cukinię ze skórką zetrzyj na dużych oczkach. Odstaw na chwilę, następnie wyciśnij nadmiar soku. Dodaj mąkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy i oliwę. Smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Powinno wyjść ok. 8 placków.
- W międzyczasie wymieszaj twarożek z przyprawami, jogurtem i pokrojonym szczypiorkiem.
- Przełóż placuszki na talerz, każdy posmaruj serem, nałóż kawałki łososia.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

