Ostatnio lubię proste obiady, najlepiej jednogarnkowe. Dzisiejszy przepis jest o tyle ciekawy, że makaron ugotowałam nie na wodzie, a na wywarze warzywnym z mlekiem. To zapewniło przyjemną kremowość (mimo braku śmietany) i świetny, wyrazisty smak. No i mniej naczyń do mycia 🙂 Polecam Wam ten sposób! Sami zobaczcie, co z tego wyszło.

Kremowy makaron z tuńczykiem
Porcje 3
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  2. 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 220 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  5. 1/2 szklanki mleka 2% (120 ml)
  6. 1 szklanka wody (240 ml)
  7. 1 szklanka wywaru z warzyw (240 ml)
  8. 1/2 łyżki musztardy Dijon
  9. 1/2 łyżki soku z cytryny
  10. 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (170 g)
  11. 150 g mrożonego groszku
  12. Sól i biały pieprz
Przygotowanie
  1. W dużym naczyniu podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut, ciągle mieszając.
  2. Dodaj mleko, wodę, wywar i nieugotowany makaron.Dopraw solą i pieprzem.
  3. Obniż temperaturę i gotuj, często mieszając, aż makaron zrobi al dente.
  4. Dodaj musztardę, sok z cytryny, odsączonego tuńczyka i zamrożony groszek. Delikatnie wymieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze chwilę, aż makaron wchłonie cały płyn, a groszek będzie miękki.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

makaron z tuńczykiem fit

kremowy makaron z tunczykiem fit
kremowy makaron z tunczykiem fit.jpg