Święta kojarzą mi się m.in. z sałatką jarzynową, która w tym okresie gości niemalże w każdym polskim domu. A co jest niezbędne do jej przygotowania? Oczywiście majonez. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest to produkt wysokokaloryczny, więc odchudzającym się także nie będzie sprzyjał. Dlatego pomyślałam sobie, że fajnie byłoby zebrać kilka przepisów na zamienniki, np. niskokaloryczny czy wegański. Każdy z nich wypróbowałam i gorąco Wam polecam 😉

Fit majonez  – do sałatek i kanapek

Ten majonez to coś genialnego! Nie dość, że świetnie imituje prawdziwy majonez, to jeszcze ma ponad 6-krotnie mniej kalorii. Po prostu musicie spróbować!

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 pokrojone, gorące jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
  • 2 łyżeczki octu (lub sok z cytryny)
  • Sól, pieprz

Oddziel serek wiejski od płynnej śmietanki, następnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub octu.

majonez fit przepis kalorie

 majonez fit przepis

Majonez wegański – idealny do sałatek

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki)
  • słonecznik łuskany (2 duże łyżki)
  • woda (1/2 szklanki)
  • ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca)
  • cytryna (4 łyżki lub do smaku)
  • biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu)
  • sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
  • olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy
 
Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Stopniowo dolewaj olej (to ważny punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej słonecznika i ewentualnie ugotowanej kaszy.
majonez z kaszy jaglanej

majonez z kaszy jaglanej

Wegański majonez z awokado – do kanapek

  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • 1-2 lyzki sok z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sól, pieprz

Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Zmiksuj z sokiem z cytryny, musztardą i olejem (dolewaj olej stopniowo, majonez powinien mieć gęstą konsystencję). Dopraw do smaku.

wegański majonez fit przepiswegański majonez fit przepis

Majonez wegański z fasoli – do sałatek i kanapek

  • 200 g fasoli z puszki + 50 g zalewy
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypta soli namak, imitującej smak jajka

Podgrzej fasolę z zalewą, następnie odlej płyn do miseczki (będzie jeszcze potrzebny). Zblenduj ręcznym blenderem fasolę na gładką masę. Dodaj musztardę i sok z cytryny. STOPNIOWO dolewaj olej, aż majonez zgęstnieje (musi jeszcze odstać kilka godzin w lodówce, aby nabrać odpowiednio gęstej konsystencji). Dopraw do smaku.

wegański majonez fit przepis