Cynamon, kardamon, suszone owoce – wszystko to kojarzy mi się z przyjemnymi, jesiennymi wieczorami i świątecznym czasem. Właśnie z myślą o tym okresie powstała dzisiejsza granola, która zdecydowanie należy do jednej z moich ulubionych <3

Domowa granola świąteczna
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 165 g miodu miodu (1/2 szklanki)
  2. 55 g oleju kokosowego, stopiony (1/4 szklanki)
  3. 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
  4. 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  5. 1/2 łyżeczki. suszonego imbiru
  6. 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  7. 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  8. ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  9. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  10. szczypta soli
  11. 500 g płatków owsianych (4 i 1/2 szklanki)
  12. 100 g orzechów włoskich (1 szklanka)
  13. ½ szklanki suszonych jabłek, drobno pociętych
  14. ½ szklanki suszonej żurawiny
Przygotowanie
  1. W rondelku podgrzej olej z miodem i ze wszystkimi przyprawami.
  2. W miseczce wymieszaj płatki z pokruszonymi orzechami, następnie dodaj masę z rondelka. Wymieszaj dokładnie, najlepiej za pomocą rąk.
  3. Piecz ok. 15-20 minut w 170 stopniach, co kilka minut mieszając żeby się nie przypaliło. Granola jest gotowa kiedy nabierze złotego koloru (po wyjęciu z piekarnika zacznie robić się chrupka). Wymieszaj z żurawiną i jabłkami, przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

granola fit przepis zdrowa

granola fit przepis zdrowa

granola fit przepis zdrowa

granola fit przepis zdrowa