Ostatnio w mojej kuchni dominuje kolor fioletowy – fioletowe ziemniaki, jagody, figi… Pomyślałam, że to dobra okazja żeby napisach o właściwościach żywności w tym pięknym kolorze. Dlaczego warto jeść fioletowe owoce i warzywa? Ponieważ zawierają mnóstwo antocyjanów, czyli naturalnych środków na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca czy miażdżyca.

Antocyjany to barwniki, które charakteryzują się nie tylko fioletową, ale też pomarańczową, czerwoną czy niebieską barwą. Co ciekawe ich kolor zależy m.in. od pH środowiska. Widać to szczególnie na przykładzie modrej kapusty, która po kontakcie z sokiem z cytryny  lub octem winnym zmienia kolor na czerwony, natomiast po dodaniu sody oczyszczonej na niebieski. Tak się składa, że najwięcej antocyjanów znajdziemy przede wszystkich w fioletowych produktach – np. w  aronii czarnoowocowej, w której związki te stanowić mogą nawet 1000 mg w 100 g owocu. Te dobroczynne barwniki znajdziemy też w owocach jagodowych (czarna porzeczka, borówka, jagody), owocach bzu czarnego, kapuście czerwonej, a także w czerwonym winie.

Dieta bogata w antocyjany może mieć duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, stanów zapalnych, a nawet nowotworów. Mogą one wywierać wpływ na zdrowie człowieka poprzez działanie:

       🍆 przeciwmiażdżycowe

       🍆 przeciwalergiczne

       🍆 przeciwzapalne – stymulują funkcje układu immunologicznego

       🍆 przeciwnowotworowe – jako wspomaganie terapii

Taki fioletowy jadłospis korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową ustroju poprzez obniżanie podwyższonego stężenia glukozy we krwi, zwiększanie wrażliwości komórek na insulinę oraz hamowanie wchłaniania cukrów w jelicie cienkim, co może zapobiegać otyłości i cukrzycy.

Dodatkowo regularne spożywanie produktów bogatych w antocyjany (i inne flawonoidy) przez całe życie może potencjalnie ograniczać lub nawet odwracać zależne od wieku pogorszenie pamięci.

 

Przekonałam Was? Jeśli tak to polecam poniższe przepisy.

co to są antocyjany czy są zdrowe

Fioletowe ziemniaki – jedno ze źródeł antocyjanów

Koktajl bogaty w antocyjany

Składniki na 1-2 porcje:

  • 2 garści jagód
  • 2 figi
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 szklanki mleka

Wszystkie składniki zblenduj dolewając stopniowo mleko, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

 

co to są antocyjany czy są zdrowe

Lody jagodowo-bananowe

Składniki na 1 porcję:

  • 1 mrożony banan
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g jagód
  • 1 figa

Bardzo dojrzałego banana obierz, pokrój w plasterki i zamróź. Następnie zmiksuj go z  jagodami i mlekiem. Przełóż do miseczki, posyp pokrojoną figą i kilkoma jagodami.

co to są antocyjany czy są zdrowe