Zapiekane papryki idealnie sprawdzają się jesienią, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i kolorowego. Dodatkowo można ogrzać się przy piekarniku 😉 Do farszu polecam np. kaszę pęczak (jęczmienną), która przez wiele osób jest traktowana trochę po macoszemu. Zupełnie niesłusznie, bo ma całkiem sporo zalet – jest tania, łatwodostępna, wartościowa i oczywiście pyszna. Dobrze komponuje się z grzybami czy mięsem, można z niej przygotować kaszotto (pęczotto), czyli odpowiednik risotto.

Papryka faszerowana kaszą pęczak
Porcje 4
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 4 papryki
  2. 150 kaszy pęczak
  3. 500 g pieczarek
  4. 1 czerwona cebula
  5. 2 łyżki oleju
  6. sól, pieprz
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  8. 1 puszka pomidorów + 150ml bulionu warzywnego
  9. natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i trzymaj na ogniu aż woda odparuje. Pod koniec dodaj ugotowaną kaszę i przyprawy razem z posiekaną natką pietruszki, podsmaż jeszcze chwilę.
  4. Odkrój wierzchołki papryk i wydrąż gniazda nasienne. Nafaszeruj papryki, następnie przykryj wierzchołkami.
  5. Przelej pomidory wymieszane z bulionem do dużego garnka lub naczynia do zapiekania. Następnie umieść tam nafaszerowane papryki. Przykryj potrawę pokrywką lub folią aluminiową. Piecz ok. 40 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
Papryka faszerowana kaszą pęczak Papryka faszerowana kaszą pęczak Papryka faszerowana kaszą pęczak Papryka faszerowana kaszą pęczakpapryka kalorie