Często pytacie mnie o dobre sałatki – takie, które nie przypominają jedzenia dla królika. No to proszę – przepyszna, kolorowa, prosta, sycąca i zdrowa sałatka z ciecierzycą i granatem. Nadaje się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też na imprezę. Fajnie się prezentuje i przykuwa wzrok, a do tego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych 😉

Sałatka z granatem i ciecierzycą
Porcje 3
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 1 szklanka surowej ciecierzycy
  2. pestki z 2 granatów
  3. 1 natka pietruszki
Sos
  1. 3 łyżki oliwy z oliwek
  2. 3 łyżki soku z cytryny
  3. 1 łyżka miodu
  4. sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Ciecierzycę namocz na noc. Rano odlej wodę i ugotuj ziarna do miękkości.
  2. W dużej misce umieść wystudzoną ciecierzycę, dodaj pestki granatu (najlepiej przekroić owoc na pół i "wycisnąć" palcami pestki wywracając skórkę na lewą stronę). Do tego dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  3. Przygotuj dressing mieszając w słoiczku składniki. Polej sałatkę.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

cieciorka kalorie

 Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.