Awokado to nie tylko świetny zamiennik masła, ale też idealna baza na kremowy sos, pasujący chociażby do makaronu. Do takiego dania obiadowego dorzućcie np. cukinię (na którą obecnie mamy sezon) lub kawałek filetu z kurczaka (sprawi że obiad będzie bardziej sycący). Polecam Wam awokado jako jego wielka fanka. Choć awokado to owoc, nie ma słodkiego smaku (ani w sumie żadnego innego), nie nadaje się więc do samodzielnego spożycia jak jabłka czy banany. Jeśli jednak odpowiednio je doprawicie, wyjdzie wam coś naprawdę przepysznego i zdrowego. Owoc składa się w dużej mierze z tłuszczu, ale są to bardzo korzystne tłuszcze, które zdecydowanie powinny być obecne w naszej diecie. Polujcie na promocję w marketach i pamiętajcie, że do sosów czy smarowania kanapek najlepsze jest to dojrzałe, miękkie i idealnie maślane awokado. Jeśli kupicie twarde żaden problem – w ciągu kilku dni samo dojrzeje w ciepłym miejscu. 

kiedy awokado jest dojrzałe

Makaron w kremowym sosie z cukinią
Porcje 2
Oceń
Drukuj
sos z awokado
  1. 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
  2. 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 łyżeczka oleju/oliwy
  5. garść świeżej bazylii
  6. sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku,
Do podania
  1. 300 g żółtej cukinii + łyżeczka suszonej pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  2. 1 łyżka oleju do podsmażenia
  3. 1 łyżka nasion słonecznika - podprażone na suchej patelni
  4. 150 g makaronu pełnoziarnistego
Przygotowanie
  1. Miąższ awokado zmiksuj z pozostałymi składnikami, aż powstanie kremowy sos.
  2. Ugotuj makaron al dente.
  3. W trakcie gotowania makaronu pokrój cukinię w kostkę lub cienkie półplasterki. Wymieszaj z przyprawami, podsmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie miękka.
  4. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem awokado, dodaj usmażoną cukinię, posyp prażonymi nasionami słonecznika.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
dietetyczny Makaron z cukinią

dietetyczny Makaron z cukinią

dietetyczny makaron z awokado
makaron kalorie

  • Karolina Watach

    Często kupuję awokado i okazuje się, że mają w miąższu takie brązowe żyłki, niteczki – nie wiem czy to znaczy, że owoc jest już niedobry czy co..