Nachosy? Pizza? Kto nie lubi niech pierwszy rzuci kamieniem. Niestety te produkty cieszą się złą sławą i w sumie słusznie, bo ciężko znaleźć gotowce które mają przyzwoity skład. A co jeśliby tak samemu przygotować pyszne nachosy w zdrowszej i nieco mniej tradycyjnej wersji? I to w dodatku o smaku pizzy?  Do tego guacamole albo dobra salsa pomidorowa. Ideał! Właśnie takie dla Was zrobiłam – z cieciorki zamiast mąki kukurydzianej. Mąka z ciecierzycy kosztuje ok. 10 zł za 500 g, kupicie ją nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w Tesco czy Auchanie. Do nachosów zużyjecie tylko 1/3 opakowania, więc i tak wychodzi taniej (lub podobnie) niż kupując gotowca 😉 A jaka satysfakcja, kiedy na imprezie chrupiące trójkąciki znikają z prędkością światła.

Przygotowanie dzisiejszej przekąski to tak naprawdę 3 kroki:

➡usmażenie placków z ciecierzycy

➡pokrojenie ich w trójkąciki i posmarowanie przyprawami

➡upieczenie w piekarniku aż staną się chrupkie

Nic trudnego, ale zanim przejdziecie do przepisu, koniecznie przeczytajcie ważne wskazówki poniżej, tak żeby wszystko wyszło jak należy. Z podanych proporcji wyjdzie wam 6 cienkich placków, które przy podziale na 9 części dadzą 54 pyszne, chrupiące trójkąty (jeden ważący 5-7 g ma ok. 24 kcal)

Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja)
Porcje 54
Oceń
Drukuj
placki z ciecierzycy (6 placków o średnicy 18 cm)
  1. 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g)
  2. 2 łyżki przyprawy do pizzy (najlepiej bez soli)
  3. 1 łyżeczka soli
  4. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  5. 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  6. 350 ml wody (jeśli ciasto nie rozprowadza się gładko na patelni, dolej więcej wody)
  7. 1 łyżeczka oleju do smażenia
do posmarowania nachosów
  1. 6 łyżek oliwy lub oleju + odrobina wody
  2. 1,5 łyżki przyprawy do pizzy
  3. 1/2 łyżeczki soli
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  5. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Do podania
  1. np. guacamole albo salsa pomidorowa
Przygotowanie
  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na placki z ciecierzycy. smaż na średnim ogniu, podobnie jak zwykłe naleśniki. Odłóż do wystygnięcia.
  2. Pokrój naleśniki (najlepiej wszystkie naraz) podobnie jak pizzę - na 8 ub 9 kawałków, tak żeby powstały części wielkości nachosów.
  3. W małej miseczce wymieszaj oliwę lub olej z przyprawami, dodaj odrobinę wody do uzyskania rzadszej konsystencji (tak, żeby można było swobodnie posmarować nachosy).
  4. Posmaruj górną część placka za pomocą pędzelka. Następnie przełóż trójkąciki na blaszkę z papierem do pieczenia (przyprawami do dołu) i posmaruj kolejnego placka. Kiedy zapełnisz całą blaszkę, posmaruj wszystkie trójkąty naraz z drugiej strony.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz kilka minut, aż trójkąty będą twarde i zaczną się charakterystycznie wywijać. Wyjmij i wystudź (nie wrzucaj wszystkich od razu do miseczki, bo nie będą chrupkie)
Wskazówki
  1. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki. Powinno się gładko rozprowadzać na patelni. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  2. Do smażenia użyj dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, o niedużej średnicy (placki powinny mieć ok. 18 cm). Ja smażyłam na ceramicznej.
  3. Placki muszą być w miarę cienkie, tak żeby nabrały chrupkości podczas pieczenia.
  4. Do smarowania nachosów przyprawami użyj pędzelka.
  5. Nachosy po kilku godzinach nasiąkają wilgocią z otoczenia, dlatego najlepiej zjeść je w miarę szybko, zanim stracą na chrupkości. Nie wolno ich także od razu po upieczeniu przekładać do miski - powinny najpierw wystygnąć na blaszce.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/