Szara i bura jesień? Nie tym razem! Dzisiejsze danie dowodzi, że o każdej porze roku możemy cieszyć się pięknymi kolorami na talerzu 😉

Bataty faszerowane soczewicą
Porcje 4
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 3-4 słodkie ziemniaki (700g)
  2. 150 g zielonej soczewicy
  3. 1,5 łyżki oliwy lub oleju
  4. 1 czerwona cebula
  5. 3 garście świeżego szpinaku (lub zamrożonych w całości liści)
  6. 50 g suszonej żurawiny
  7. sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Ziemniaki wyszoruj i przekrój wzdłuż na pół. Każdy osobno owiń folią aluminiową (matową stroną do zewnątrz). Piecz w 200 stopniach C około godziny, aż zmiękną.
  2. W tym czasie przygotuj farsz - soczewicę wrzuć do garnka, przykryj wodą i gotuj do miękkości. Szpinak podsmaż na oleju z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą i żurawiną, chwilę trzymaj na ogniu.
  3. Wyjmij bataty z piekarnika, kiedy lekko przestygną do każdego włóż farsz - posiłek jest gotowy.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

Bataty faszerowane soczewicą Bataty faszerowane soczewicą Bataty faszerowane soczewicąbatat kalorie