Jeśli szukacie przepisu na wilgotne, proste, szybkie i nieziemsko pyszne ciasto fasolowe, to trafiliście idealnie. Choć ten wypiek ma mnóstwo zalet, ma też niestety jedną wadę – znika prawie natychmiast po podaniu. Całkiem niezły wynik jak na „dietetyczny” deser 🙂

Wegańskie ciasto fasolowe
Porcje 16
Oceń
Drukuj
ciasto
  1. 240 g czerwonej fasoli - gotowana lub konserwowa (1 puszka)
  2. 2 łyżki kakao bez cukru
  3. 60 g płatków owsianych (1/2 szklanki)
  4. szczypta soli
  5. 6 łyżek syropu klonowego lub miodu w wersji niewegańskiej
  6. 3 łyżki oleju kokosowego
  7. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  9. duża szczypta mielonej papryczki chili
Polewa
  1. 1 łyżeczka oleju kokosowego
  2. 50 g gorzkiej czekolady
  3. dodatkowo owoce do przybrania, np. maliny, truskawki, borówki
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto, do uzyskania gładkiej masy.
  2. Piecz 20 minut w 180 stopniach C
  3. Wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z olejem na małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
  4. Posmaruj ciasto czekoladą, pokrój, udekoruj owocami.
Wskazówki
  1. Do pieczenia użyłam silikonowej foremki 21x21 cm, ciasto miało wysokość ok 1 cm
  2. Użyj naturalnego kakao niskotłuszczowego, bez dodatku cukru
  3. Wybierz dobrą czekoladę gorzką, która na pierwszym miejscu w składzie ma miazgę kakaową
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
Szybkie i zdrowe dietetyczne ciasto z fasoliSzybkie i zdrowe dietetyczne ciasto z fasoli Szybkie i zdrowe dietetyczne ciasto z fasoli
ciasto fasolowe kalorie