Zdrowe odżywianie w żadnym wypadku nie jest równoznaczne z niesmaczną, jałową kuchnią. Wręcz przeciwnie, to ciągłe odkrywanie nowym smaków i próbowanie niekonwencjonalnych, nieznanych połączeń. Tak jak w dzisiejszej sałatce, złożonej z pozornie nie pasujących do siebie składników. Słony ser i słodkie owoce? Dla niektórych to może być dziwne. Kiedy jednak spróbujemy, okaże się że to bardzo smaczna i zgrana kompozycja smaków. Zachęcam Was do eksperymentów kulinarnych, to świetny sposób na pokochanie zdrowej kuchni. W końcu jedzenie powinno być przyjemnością, a nie karą 😉 Kto szuka pomysłu na wartościowy, a przy tym szybki i lekki podwieczorek w upalny dzień, niech koniecznie sprawdzi ten przepis.

Sałatka z arbuzem, borówkami i fetą - przepis na zdrowy podwieczorek
Porcje 3
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 1 kg arbuza (waga ze skórką i pestkami)
  2. 100 g fety
  3. 150 g borówek
  4. 150 g ogórka
  5. świeża mięta i pietruszka
Sos
  1. 1 łyżka octu balsamicznego
  2. 3 łyżki oliwy extra vergine
  3. 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  4. szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
  1. Arbuza pokrój w kostkę, pozbądź się pestek.
  2. Wrzuć do miski umyte borówki, pokrojonego ogórka i arbuza. Wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, posiekaną miętą i pietruszką.
  3. W słoiczku wymieszaj składniki na sos - sałatkę polewaj bezpośrednio przed podaniem.
Wskazówki
  1. Arbuz szybko puszcza sok, dlatego najlepiej zjeść sałatkę od razu po przygotowaniu.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

Sałatka z arbuzem, borówkami i fetą - przepis na zdrowy podwieczorek Sałatka z arbuzem, borówkami i fetą - przepis na zdrowy podwieczorek Sałatka z arbuzem, borówkami i fetą - przepis na zdrowy podwieczorek Sałatka z arbuzem, borówkami i fetą - przepis na zdrowy podwieczorekarbuz kalorie