Pulpety z batatów to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku na wynos. Możecie je np. dodać do sałatki i polać sosem czosnkowym, albo zawinąć w tortillę z dodatkiem warzyw i hummusu. To świetny dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą zupełnie innego wyrazu 😉 Pulpety można też przegryzać solo, kiedy dopadnie nas głód. Warto mieć w lodówce coś takiego, żeby zminimalizować ryzyko sięgania po niezdrowe przekąski.

Pieczone pulpety z batatów
Porcje 20
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 1 puszka cieciorki (240g) (lub ugotowana cieciorka)
  2. 2 małe słodkie ziemniaki (bataty) (360g)
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1/2 posiekanej cebuli
  5. 1 łyżeczka kuminu
  6. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  8. 1 łyżeczka kurkumy
  9. 1 łyżeczka pieprzu
  10. 1 łyżeczka soli
  11. 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  12. koperek, majeranek, oregano, natka pietruszki - lub inne liście które macie pod ręką
  13. Dodatkowo mąka z cieciorki do obtoczenia - 4 łyżeczki
Przygotowanie
  1. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości.
  2. Wszystkie składniki zblenduj ręcznym blenderem.
  3. Formuj kulki średniej wielkości, obtaczaj w mące z cieciorki.
  4. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Wskazówki
  1. Jeśli masa na pulpety będzie za rzadka, dodaj do niej mąkę z cieciorki.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

Pulpety z batatów

Pulpety z batatów

Pulpety z batatów