Zrobienie dzisiejszego deseru zajmie Wam jedynie kilka minut, pod warunkiem że macie zapas ugotowanej  kaszy jaglanej. Wystarczy zblendować składniki na dwie warstwy, przelać do pucharków i gotowe. To naprawdę proste i niewymagające umiejętności kulinarnych małe co nieco. Możecie zjeść w ramach deseru lub śniadania, zamiast tradycyjnej jaglanki. W przepisie użyłam tahini, jeśli nie macie pod ręką, możecie zastąpić masłem orzechowym lub migdałowym. Smak nieco się zmieni, ale nadal będzie pysznie. Jako wielka fanka kaszy jaglanej, mleka kokosowego i wszystkiego co słodkie – polecam! 🙂

Łatwy pudding jaglany, czyli zdrowy deser w kilka minut
Porcje 2
Oceń
Drukuj
pudding
  1. 100 g surowej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody do gotowania (250 ml)
  2. 1 łyżka tahini (lub masła orzechowego)
  3. 2 łyżki syropu klonowego (lub innego syropu albo miodu)
  4. 100 ml mleka kokosowego domowego lub z kartonu (nie z puszki)
  5. 1 łyżeczka cynamonu
  6. szczypta soli
mus owocowy
  1. 1 banan
  2. 100 g mrożonych truskawek (mogą być inne mrożone owoce, np. maliny czy jagody)
Przygotowanie
  1. Kaszę przepłucz kilkukrotnie żeby nie była gorzka, następnie zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu aż wchłonie płyn. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
  2. Zblenduj kaszę ze wszystkimi składnikami, przełóż do pucharków.
  3. Zblenduj banana z truskawkami, polej warstwę jaglaną.
Wskazówki
  1. wybierzcie dobrą pastę sezamową (tahini), gorzka zepsuje smak. Podobnie z kaszą jaglaną - jeśli dobrze jej nie przepłuczecie, jej goryczka także zepsuje efekt.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
zdrowy dietetyczny deser z kaszy jaglanej

 

zdrowy deser z kaszy jaglanej

zdrowy dietetyczny deser z kaszy jaglanej zdrowy dietetyczny deser z kaszy jaglanej

zdrowy dietetyczny deser z kaszy jaglanej