Zapiekana owsianka to fajna alternatywa dla tych, którym nie do końca smakuje wersja gotowana. Po zapieczeniu posiłek z wierzchu nabiera przyjemnej chrupkości, natomiast środek pozostaje delikatny i soczysty dzięki użytym owocom. Co najlepsze owsianka w takiej wersji praktycznie robi się sama – nie trzeba stać i pilnować, żeby czasem coś się nie przypaliło. Wystarczy umieścić składniki w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika na 25 minut i gotowe – mamy proste śniadanie na ciepło. My w czasie pieczenia możemy spokojnie zająć się przygotowaniami do porannego wyjścia. Ten przepis jest bazą, którą możecie wzbogacić o suszone owoce, banana, orzechy, nasiona czy masło orzechowe – wszystko zależy od Waszych preferencji i zapotrzebowania energetycznego.

Najprostsza zapiekana owsianka bez jajek i mleka
Porcje 1
Oceń
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
30 min
Składniki
  1. owoce (użyłam 1 śliwki i czerwonych porzeczek) - 100 g
  2. płatki owsiane górskie – 1/2 szklanki
  3. cynamon – 1/2 płaskiej łyżeczki
  4. proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
  5. szczypta soli
  6. mleko roślinne bez cukru (użyłam migdałowego)– 1/2 szklanki
  7. syrop klonowy lub miód - 1/2 łyżki
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego połóż porzeczki i drobno pokrojoną śliwkę. Posyp cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Polej syropem klonowym lub miodem. Następnie posyp płatkami i zalej mlekiem. Piecz 25-30 minut. Podawaj kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Wskazówki
  1. zamiast porzeczek można użyć truskawek, malin, jagód, borówek lub jeżyn
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
dietetyczna zapiekana owsianka bez jajek i mleka dietetyczna zapiekana owsianka bez jajek i mleka dietetyczna zapiekana owsianka bez jajek i mleka
owsianka kalorie