Ciasto cytrynowe ze świeżymi, sezonowymi owocami to idealna przekąska do popołudniowej kawy na balkonie czy tarasie. Wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki i orzeźwiający. W sam raz na letni, zdrowy deser 😉

letnie ciasto cytrynowo-kokosowe
Porcje 10
Oceń
Drukuj
mokre
  1. 120 ml soku z cytryny
  2. skórka starta z 3 cytryn
  3. 1 łyżka octu jabłkowego
  4. 190 g musu jabłkowego niesłodzonego
  5. 60 ml oleju
  6. 150 g miodu
suche
  1. 50 g mąki kokosowej
  2. 50 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  3. 80 g zwykłej mąki pszennej (białej)
  4. 30 g wiórków kokosowych
  5. szczypta soli
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier
  1. 50 g ksylitolu zmielonego na puder
  2. 1,5 łyżki soku z cytryny
Do przybrania
  1. owoce sezonowe
Przygotowanie
  1. Zmiksuj wszystkie składniki mokre, w oddzielnej misce połącz składniki suche. Następnie wszystko delikatnie wymieszaj łyżką aż do połączenia składników. Piecz ok. 40-50 minut w 180 stopniach C.
  2. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. W tym czasie przygotuj polewę - 2 łyżki soku z cytryny utrzyj z drobno zmielonym ksylitolem. Polej ciasto lukrem, udekoruj miętą i świeżymi owocami.
Wskazówki
  1. Mus jabłkowy można zrobić samemu, wystarczy obrać i pokroić drobno jabłka, przysmażyć chwilę aż zmiękną z odrobiną wody, a następnie zblendować.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

dietetyczne ciasto cytrynowo-kokosowe

dietetyczne ciasto cytrynowo-kokosowe