W lesie prawdziwy wysyp kurek, co bardzo mnie cieszy. Zdążyłam już przyrządzić klasyka, czyli jajecznicę z kurkami, więc przyszedł czas na kurki w innej wersji – z cukinią i kaszą jaglaną. Zanim przejdę do przepisu, mała ciekawostka. Spore grono osób uważa, że w grzybach nie ma wartości odżywczych. A tymczasem 100 g kurek to mnóstwo:

    • witaminy PP,
    • żelaza,
    • wapnia
    • fosforu.

Do tego są niskokaloryczne (100 g kurek to 32 kcal) i bogate w błonnik. Jedzmy więc grzyby na zdrowie! 🙂

czy grzyby sa zdrowe wartosci odzywcze

Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną
Porcje 2
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 2 cukinie
  2. 100 g kurek
  3. 70 g kaszy jaglanej surowej
  4. 2 garści szpinaku
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 1/2 cebuli
Przygotowanie
  1. Przepłucz kaszę kilkukrotnie, żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj.
  2. Rozgrzej masło na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj chwilę aż cebula się zeszkli.
  3. Dorzuć umyte kurki, podsmażaj kilka minut. W tym czasie cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ.
  4. Dodaj na patelnie pokrojony miąższ cukinii i posiekany szpinak. Smaż aż woda wyparuje.
  5. Zdejmij z patelni, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z kaszą jaglaną.
  6. Nafaszeruj cukinie i zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach, aż cukinia będzie miękka. Podawaj np. z pomidorowym sosem.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną
Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną