Ideą mojego bloga jest szerzenie zdrowych nawyków. Staram się udowadniać, że dieta (odchudzająca) nie powinna być głodówką i że w czasie redukcji wcale nie musimy sobie odmawiać pysznego jedzenia. Odchudzanie nie wiąże się z nudnymi, jałowymi daniami zbudowanymi na sałacie i jabłkach. Wręcz przeciwnie – powinniśmy czerpać radość z posiłków, ucząc się przy tym zdrowej i różnorodnej kuchni. Dla mnie zdrowe odżywianie to nie chwilowy zryw, a sposób na życie. Za pomocą dzisiejszego wpisu chciałabym Wam pokazać, jak może wyglądać przykładowy jednodniowy jadłospis odchudzający. Posiłki są proste i ułożone tak, żeby ich przygotowanie zajmowało mało czasu (obiad i kolacja to porcja na 2 dni, natomiast podwieczorek aż na 5 – to spora oszczędność czasu). Łączna kaloryczność jadłospisu to 1700 kcal (więcej informacji na końcu wpisu). Przy każdym posiłku oprócz kalorii podane są poszczególne składniki odżywcze w gramach.
To tylko przykład jadłospisu, natomiast indywidualny plan żywieniowy układam po konsultacjach.
[button color=”green” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”http://www.powiedzdietomnie.pl/poradnia-dietetyczna-online”]Zamów dietę online[/button]
ŚNIADANIE
- Kiełki rzodkiewki – 8 g (1 x Łyżka)
- Rzodkiewka – 75 g (5 x Sztuka)
- Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
- Hummus (w większości sklepów można kupić gotowy)- 60 g (6 x Łyżeczka)
- Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka)
- Szczypiorek – dowolna ilość

DRUGIE ŚNIADANIE
- Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść)
- Mleko sojowe naturalne – 60 g (0.24 x Szklanka)
- Truskawki (świeże) – 50 g (0.5 x Porcja)
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- szczypta wiórków kokosowych do podania


OBIAD
- Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka)
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty – 200 g (4 x Porcja)
- Tymianek świeży- można pominąć
- Sól (biała) – 3 g (3 x Szczypta)
- Rzodkiewka – 120 g (8 x Sztuka)


PODWIECZOREK
- Mąka kokosowa – 60 g (4 x Łyżka) (można użyć zblendowanych wiórków kokosowych)
- Soda oczyszczona – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
- Ksylitol – 7 g (1 x Łyżeczka)
- Kakao bez cukru (proszek 16%) – 50 g (5 x Łyżka)
- Mąka jaglana – 50 g (5 x Łyżka) (można użyć zblendowanej, wcześniej kilkukrotnie przepłukanej i wysuszonej kaszy jaglanej)
- Olej kokosowy (stały) – 50 g (2.5 x Łyżka)
- Dojrzały, miękki banan – 60 g (0.5 x Sztuka)
- Buraki – 400 g (4 x Sztuka)
Do polania ciasta:
- Truskawki (świeże) – 100 g (0.43 x Garść)
KOLACJA
- Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta)
- Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
- Groszek zielony (mrożony) – 150 g (1 x Porcja)
- Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
- Pomidor – 240 g (2 x Sztuka)
- Masło extra – 10 g (2 x Łyżeczka)
- Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)
- Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja)
- Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka)
- Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka)
- Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja)

Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!