Nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez kaszy jaglanej. Jest tak wszechstronna, że w zasadzie nadaje się do większości potraw – do ciast, ciastek, koktajli, sałatek czy kotletów. Jakby tego było mało, to jedna z najzdrowszych kasz, charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą (jest bogata w krzem, witaminy z grupy B czy lecytynę). Kto jeszcze nie próbował kaszy jaglanej (chociaż wątpię że ktoś taki istnieje 🙂 ), niech koniecznie biegnie do sklepu i przygotuje np. takie kotlety. Smacznego!

Kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku.
Porcje 7
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 120 g kaszy jaglanej
  2. 50 g szpinaku
  3. 40 g mozzarelli
  4. 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  5. 1 jajko
  6. olej do smażenia
  7. sól, pieprz
  8. opcjonalnie świeże zioła (tymianek, majeranek, oregano)
Na panierkę
  1. 1 jajko
  2. mąka owsiana lub bułka tarta
Przygotowanie
  1. Kaszę przepłucz kilkukrotnie i ugotuj w 350 ml wody, aż wchłonie cały płyn. Odstaw do wystudzenia Kaszę ugnieć rękoma, dodaj posiekany szpinak, starty ser i czosnek (ewentualnie zioła). Dopraw i wymieszaj.
  2. Uformuj kotleciki i obtocz w jajku, następnie w mące lub bułce. .
  3. Smaż na niewielkiej ilości oleju. Podawaj np. z sałatką.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/

kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku