Za oknem może wiosny nie ma, ale za to u mnie w kuchni jak najbardziej panuje wiosenna aura. Przygotowałam dla Was lekką zupę krem ze szparagów, której smak i wygląd wynagradza obecne anomalie pogodowe 🙂

Zupa krem ze szparagów
Porcje 3
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 2 pęczki zielonych lub białych szparagów
  2. 4 łyżki masła
  3. 1 cebula
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 4 ziemniaki
  6. 1 litr bulionu warzywnego
  7. 2 garści szpinaku
  8. szczypta gałki muszkatołowej
  9. 1 szklanka mleka kokosowego
  10. sól, pieprz
  11. świeże zioła i jogurt grecki do podania
Przygotowanie
  1. Szparagi umyj, odłam twarde i grube końce (ok. 3 cm). Obierz białe łodygi za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw (zielonych szparagów nie musisz obierać). Pokrój ja na 2 cm kawałki.
  2. W głębokiej patelni podgrzej 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Pod chwili dodaj starty czosnek. Następnie dodaj obranego i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i mieszając smaż przez ok. 5 minut.
  3. Dodaj szparagi (oprócz główek) oraz 2 kolejne łyżki masła.
  4. Smaż co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową, wymieszaj.
  5. Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie dodaj główki szparagów (kilka zostaw do dekoracji) i szpinak. Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
  6. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj w stojącym blenderze razem z mlekiem kokosowym na gładki krem. Podawaj np. ze śmietaną i świeżymi ziołami.
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
zupa krem ze szparagów dietetycznazupa krem ze szparagów dietetycznazupa krem ze szparagów dietetyczna