Dzisiejsza sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi to idealny dodatek do obiadu czy kolacji, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Świeży granat i kolorowe warzywa świetnie współgrają z sezamowo-cytrynowym sosem, który nadaje potrawie wyrazistości. Pastę sezamową dostaniecie bez problemu w większości większych marketów, a resztę składników z powodzeniem znajdziecie także w małych sklepach (za wyjątkiem syropu klonowego, który śmiało można zastąpić miodem). Myślę, ze ten posiłek pokazuje, jak kolorowa i różnorodna może być zdrowa kuchnia 🙂

Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi
Porcje 4
Oceń
Drukuj
Składniki
  1. 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej w różnych kolorach)
  2. nasiona z 1 granatu
  3. garść młodego szpinaku
  4. 1/2 żółtej papryki
Sos
  1. 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  2. 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku)
  3. sok wyciśnięty z 1 cytryny
  4. 5 łyżek wody
  5. sól morska do smaku
  6. 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
Przygotowanie
  1. Pomidorki umyj i pokrój na połówki.
  2. Szpinak umyj i usuń twarde łodyżki.
  3. Umytą papryką pokrój w kostkę lub cienkie paski.
  4. Sos przygotuj mieszając energicznie wszystkie składniki w małym słoiczku lub buteleczce.
  5. Przełóż warzywa do miski, dodaj nasiona granatu, polej sosem. Smacznego!
powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/
Sałatka z granatem i pomidorkami sliwkowymi

Sałatka z granatem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z granatem i pomidorkami sliwkowymi Sałatka z granatem i pomidorkami sliwkowymi  Sałatka z granatem i pomidorkami koktajlowymi